7. Civieltechnische kunstwerken
Programma:
2 Verkeer, vervoer en waterstaat
Kaderstellende nota's:
Beleidsplan Civieltechnische Kunstwerken 2013-2018
Wat hebben we gedaan in 2020:
- uitstel van het vervangen van twee voetgangersbruggen aan de Endepoel in Huissen. In plaats daarvan vernieuwden we het voegwerk in de keermuur aan de Vierakkerstraat in Huissen. Ook plaatsten we een nieuwe keerwand bij de Kloostergracht in Huissen. Dit had een hogere prioriteit gelet op de onderhoudskosten op de langere termijn,
- de houten brug vervangen aan de Blauwenburcht in Huissen,
- het onderhoud van de stenen brug aan de Kinkelenburglaan 4 in Bemmel deden we eerder. Dat deden we al in december 2019 omdat het veiligheidsrisico te groot werd.
- uitstel van het vervangen van steiger en leuning aan de Bessenmaat in Huissen. In plaats daarvan repareerden we het houten brugdek van de fietsbrug aan de Looveerweg in Huissen,
- nadere inspectie en onderzoek van zeven kunstwerken op restlevensduur,
- onderzoek naar draagkracht en veiligheid van de duikerconstructie in de Looveerweg Huissen.
- coating aangebracht op betonnen bruggen bij de Brink in Huissen.
De extra onderzoeken naar veiligheid en draagkracht waren er mede debet aan dat de actualisatie van het beleidsplan (nog) niet in de gemeenteraad behandeld kon worden.
Financieel:
In programma 2, onder 'Wat heeft het gekost?', staan de lasten en baten voor onderhoud civieltechnische kunstwerken onder taakveld 2.1.
De middelen voor groot onderhoud onttrokken we aan de voorziening onderhoud civieltechnische kunstwerken. Voor de kapitaallasten van vervangingsinvesteringen is er de bestemmingsreserve civieltechnische kunstwerken.
Er was een sterke toename van het aantal kunstwerken in de wijk Loovelden in Huissen (+21 bruggen). Die zorgt er onder meer voor dat de huidige financiële middelen onvoldoende zijn om ook in de toekomst kwaliteit B te handhaven.