Wat hebben we gedaan?
Bedrijfskavels (doel 1)
- Acquisitie heeft plaatsgevonden via verschillende kanalen. Daarover zijn afspraken gemaakt met een marketeer die dat voor ons doet en blijft doen. Er is 1,5 ha bedrijventerrein verkocht. Voor 6 ha lopen gesprekken over verkoop. Waarschijnlijk hebben we na 2021 geen kavels meer beschikbaar. Aan uitbreidingsmogelijkheden wordt gewerkt. In 2020 hebben we hiervoor een inventarisatie van mogelijkheden en behoefte gedaan. Conclusies daarvan worden bij de behandeling van het Regionaal Programma Werklocaties (RPW) met de raad gedeeld;
- Geïnteresseerde kopers hebben we gedurende en na de verkoop van terrein begeleid in het proces tot aan de oplevering van het bedrijfspand (‘rode loper aanpak’);
- Fysieke evenementen en promotie-activiteiten konden vanwege geldende beperkingen geen doorgang vinden;
- Een ruimer bestemmingsplan (regulier bedrijventerrein) voor Agropark II is onherroepelijk.
Ondernemersklimaat en dienstverlening aan ondernemers (doel 2)
- Fysieke bijeenkomsten en bedrijfsbezoeken konden niet of nauwelijks plaatsvinden. We hebben ondernemers waar mogelijk op afstand ondersteund en daarnaast geplande activiteiten op aangepaste wijze doorgang laten vinden. Het structureel overleg tussen gemeente en de ondernemerscollectieven heeft elke 2 maanden digitaal plaatsgevonden.
- Voor verbeterde communicatie en informatievoorziening is het volgende gedaan:
- We hebben het gemeentelijk “coronaloket” ingericht om vragen van ondernemers over de maatregelen te beantwoorden. Met een helpdesk voor en door ondernemers is uitleg gegeven over ondersteuningsregelingen;
- Er is een nieuwe maandelijkse ondernemers-nieuwsbrief gemaakt;
- Rondom het thema ‘Wees loyaal, koop lokaal’ hebben we een katern uitgebracht in het gemeentenieuws en hebben we samen met de winkeliersverenigingen het ‘Lingewaards 10-tje” geïntroduceerd: een cadeaubon te besteden bij de lokale winkeliers;
- Ter gelegenheid van de ‘Dag van de Ondernemer’ is samen met winkeliersverenigingen en de Veron een videoboodschap voor ondernemers gemaakt;
- De jaarlijkse bijeenkomst over inkoop en aanbesteding hebben we vervangen door een online variant “de ondernemers -date- weken”;
- De reclamebelasting vloeit terug naar de ondernemersfondsen. De opbrengst is zoals gebruikelijk besteed aan gezamenlijke initiatieven voor aankleding van de omgeving. In verband met beperkingen vanwege COVID-19 is in 2020 minder besteed aan bijvoorbeeld aankleding in periodes met feestdagen en evenementen.
- Voor de mogelijkheid voor het realiseren van een krachtige economische recreatieve trekker hebben we samenwerking gezocht met de branche-organisatie STOL en marktpartijen uit de tuinbouw en horeca. Ook wordt samenwerking gezocht met Park Lingezegen.
- We hebben meer terrasruimte bij horeca toegestaan om ondernemers de gelegenheid te bieden om met de geldende beperkingen om te kunnen gaan.
Bedrijventerreinen en winkellocaties (doel 3)
- Voor energiebesparing en energietransitie zijn activiteiten toegelicht in de paragraaf Duurzaamheid.
Aan de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Lingewaard is provinciale subsidie toegekend voor Pannenhuis. Vanwege bestuurswisselingen bij de stichting is de subsidie nog niet besteed. Overleg is opgestart om tot besteding te komen.
- Op De Houtakker zijn revitaliseringsmaatregelen uitgevoerd: er is meer groen aangelegd en er zijn 7 aanvragen voor verbetering van gevels en voorterreinen gehonoreerd en uitgevoerd. Na afhandeling in 2021 van de laatste aanvragen die we in 2020 hebben ontvangen is de revitalisering afgerond. Daarnaast is de entree naar De Houtakker II aangelegd;
- Het voetpad vanaf de bushalte aan de Papenstraat is aangelegd;
- Voor de BIZ op De Houtakker is de samenwerking en organisatiegraad van ondernemers gegroeid. Ook is provinciale subsidie beschikbaar. Zaken waarin geïnvesteerd kan worden zijn geïnventariseerd: dit betreft vooral beheer en onderhoud van groen. Ook voor het terrein Gendt – Bemmel is een beheerstichting van ondernemers opgericht. Met een bijdrage van de gemeente is collectieve camerabewaking gerealiseerd voor 40 bedrijven. Het verkrijgen van het Keurmerk Veilig Ondernemen is vanwege de Covid-crisis uitgesteld;.
- Samen met ondernemers-/winkeliersverenigingen is geïnventariseerd hoe de centrumgebieden van Bemmel, Gendt en Huissen kunnen worden versterkt. Ondernemersverenigingen en eigenaren van vastgoed hebben belangstelling voor het participeren in centrummanagement. De bevindingen hierover krijgen een plaats in het nieuwe economisch beleidsplan.
Regionaal zijn we betrokken bij het uitwerken van de regionale agenda voor centrum-/winkelgebieden.
Recreatie en toerisme (doel 4)
- Promotie van de gemeente heeft plaatsgevonden met een ansichtkaarten-campagne en een promotiefilm voor sociale media en TV Gelderland. Foldermateriaal is geactualiseerd. Ondernemers in Bemmel en Huissen en bij het Zwanenwater hebben in de zomer meegewerkt aan een monitor voor het kunnen regelen van bezoekersdrukte. Onze campings, het dominicanencentrum en B & B’s zijn het hele seizoen (mei – oktober) goed bezet geweest.
- De website Bezoek de Betuwe is steeds beter vindbaar en bezocht.
- Fort Pannerden is vanwege Covid 19 maatregelen zeven maanden gesloten geweest voor publiek. Het aantal bezoekers was daar door beperkt (ca. 7.900, dat is een-derde van het aantal bezoekers in 2019). Door tijdig ingrijpen van de beheerstichting en steunmaatregelen was er desondanks geen exploitatietekort. De toekenning van de nominatie voor de werelderfgoedlijst moest door alle beperkingen worden uitgesteld.
- Voor een recreatief voetveer tussen Bemmel en de Ooijpolder is een intentieovereenkomst met Uiterwaarde en de gemeente Berg en Dal gesloten. Die wordt uitgewerkt in een samenwerkings-overeenkomst. Een structurele exploitatiebijdrage is al opgenomen in de meerjarenbegroting.
NEXTgarden (doel 5)
- Het bestaande programma voor NEXTgarden waar ook provinciaal geld in zit, is verlengd tot eind 2021. Vanuit dat programma zijn:
- De energietransitie uitgewerkt door invulling te geven aan de energiemix. Dit is gedaan met de unieke proefboring voor hoge temperatuuropslag (HTO), Thermische zonne-energie en de snoeihout-centrale die in aanbouw is en komend jaar in gebruik kan worden genomen. Ook staat NEXTgarden als potentiële regionale energiehub genoemd in de Regionale Energie Strategie. Zie ook programma 7 en de paragraaf duurzaamheid .
- Samenwerking gezocht met branche-organisatie STOL en marktpartijen uit tuinbouw en horeca voor het onderzoeken van een businesscase voor een recreatieve trekker. Zie ook onder doel 2.
- Fysieke evenementen en promotie-activiteiten zoals bijvoorbeeld “kom in de kas” zijn in 2020 afgezegd.
- Intensivering en extensiveringsgebieden:
- In het intensiveringsgebied Leutensche Leigraaf zijn verkeerstellingen gehouden i.v.m. de routing van het vrachtverkeer. Daarnaast is de grondverwerving voor het fietspad Hortensialaan – Nieuwe Diep afgerond.
- Voorbereid is het opstellen van een nieuwe visie voor heel NEXTgarden. Op basis daarvan kan een uitspraak worden gedaan over de haalbaarheid van intensivering in het gebied De Rietkamp.
- In het extensiveringsgebied Het Zand zijn 7 overeenkomsten afgesloten voor functieverandering. Daarmee worden 25 woningen gerealiseerd. In het gebied loopt een pilot (tot april 2021) waarbij meer verschillende typen woningen kunnen ontstaan en de buurt stapsgewijs een groene landelijke woonbuurt wordt. Naast individuele initiatieven voor functieverandering van oud glas naar wonen zijn ook twee wat grotere gebiedsontwikkelingen in uitvoering. Hekwerken in het gebied worden vervangen door hagen.
NEXTgarden heeft een eigen jaarverslag en jaarplan.