5. Sport, cultuur en recreatie

Wat hebben we gedaan?

Wat hebben we gedaan?

Sport en activering (doel 1 tot en met 3)

  • Vier werkgroepen (Iedereen kan meedoen, Jeugd in beweging, Vitale sport- & beweegaanbieders en duurzame sportinfrastructuur) gingen aan de slag met de uitvoering van actiepunten uit het lokale sportakkoord. Deelnemers zijn sport- en cultuurcoaches, Lingewaard Sport, mensen uit het werkveld en de gemeente. Concrete resultaten waren de opstart van ‘Walking Handbal’, notitie over duurzame sportinfrastructuur, hijsen van de regenboogvlag bij sportaccommodaties tijdens coming-out-day, de organisatie van de ‘balkonbeweegdag’ en de ontwikkeling van een digitaal sportplatform.
  • De werkgroepen deden zelf aan kennisdeling. Interessante informatie voor alle clubs werd gedeeld via mail en/of via het sportcafé. Het sportcafé vond drie keer plaats in 2020 (live of digitaal).
  • ‘Walburgen beweegt’ zette op sportpark Walburgen een flinke stap richting de open sportclub: het beheer is goed georganiseerd, veel sportaanbieders maakten gebruik van deze buitenlocatie en er werden verschillende nieuwe activiteiten ontwikkeld. Ook in Haalderen werden plannen gemaakt om het sportaanbod uit te breiden. In Doornenburg werd geïnventariseerd wat aanvullende wensen zijn. Om dit te stimuleren is de samenwerking tussen het DorpsOntwikkelPlan, het lokaal sportakkoord en de clubs met een open club gedachte versterkt. We brachten de partijen bij elkaar en boden ondersteuning door inzet van een projectleider vanuit de HAN, een sportcoach en vanuit de gemeente.
  • Wij stemden de acties uit het sport- en gezondheidsbeleid beter op elkaar af. We zetten de eerste stappen in het ontwikkelen van een lokaal preventieakkoord. Betrokken partijen kunnen elkaar beter vinden rondom projecten zoals GO! (Gezond Onderweg) en de Diabetes challenge.
  • We stelden samen met de buurgemeenten Overbetuwe, Nijmegen en Arnhem een notitie op over regionale afstemming t.a.v. sport.
  • Evenals in 2019 subsidieerden wij in 2020 49 sportaanbieders. Dit heeft zich helaas niet uitbetaald in meer jeugdleden (2020: 4416, 2019: 4.858, 2018: 4.765). Mogelijke oorzaken zijn minder kinderen in Lingewaard en/of minder sporten in verenigingsverband.
  • We verzorgden vanwege de COVID-19 maatregelen veel ondersteuning richting clubs. Deze ondersteuning bestond onder andere uit informeren, adviseren en het leveren van materialen zoals dranghekken.

(Sport)accommodaties (doel 1 en 2)

  • In 2020 zijn we gestart met het uitwerken van de pilot Gendt en maakten we voor de kern Huissen een uitwerkingsscenario. De uitrol voor de kern Haalderen stokte door COVID-19, omdat live-bijeenkomsten niet mogelijk waren. We verwachten halverwege 2021 met een voorstel voor de uitrol komen.
  • We werkten een startnotitie Harmonisatie Huurtarieven Binnensportaccommodaties uit. Deze notitie stuurden we naar de betrokkenen voor inspraak. We stelden ten aanzien van de harmonisatie van het beheer en de exploitatie van de binnensportaccommodaties uniforme contracten op. De contracten gaan in per 2021 en zijn de basis dat elke vereniging in heel Lingewaard onder dezelfde condities kan sporten in gemeentelijke binnensportaccommodaties.
  • In december is de tijdelijke alternatieve ruimte voor SGS opgeleverd. SGS kan daardoor verhuizen van de Aloysiuslocatie naar de nieuwe gymzaal op sportpark Roozendael.
  • In oktober 2020 presenteerden we de raad het plan voor de uitrol van het maatschappelijk huisvestingsplan voor de kern Huissen. In dit plan is ook aangegeven waar we een permanente gymvoorziening voor OBC in Huissen denken te realiseren.

Cultuur (doel 1 en 4)

  • We stelden het convenant cultuureducatie 2020-2024 in het primair onderwijs in de gemeente Lingewaard op en ondertekenden dit. Het Muziekakkoord Meer Muziek in de Klas Lokaal Lingewaard maakt onderdeel uit van dit convenant. Ook vond de kick-off van de regionale samenwerking plaats. Wij trokken samen op met de Open Academie, die verantwoordelijk is voor het aanbod op de scholen. De Open Academie staat er financieel gezien weer goed voor. In financiële zin leidt de Open Academie geen schade door COVID-19. De uitvoering van de activiteiten is door COVID-19 wel anders. Het nieuw aangetreden bestuur vernieuwde de website en startte met nieuwe initiatieven.
  • De beheerstichting Fort Pannerden verzorgde de exploitatie en het beheer van het Rijksmonument. We ondersteunden de beheerstichting met een exploitatiebijdrage en een bijdrage voor specialistisch groenonderhoud. Fort Pannerden ontving vanwege de COVID-19 maatregelen een bijdrage voor het opvangen van exploitatietekorten en een kwijtschelding van de huur in de periode van maart t/m december 2020.
  • In 2020 hebben wij in totaal € 70.700 aan Monumentensubsidie verstrekt voor restauratie en onderhoud van gemeentelijke monumenten (onder andere aan kasteel Doornenburg).
  • We faciliteerden het behoud van de steenoven Polder Gendt en de veldoven Roswaard. Beiden zijn gemeentelijk monument.
  • Wij namen deel aan regionale gesprekken over de toekomstige culturele infrastructuur in Gelderland als gevolg van COVID-19 maatregelen.
  • We gaven opdracht aan de kunstenaar die het kunstwerk in de wijk Loovelden gaat verzorgen. Wijkbewoners kozen de winnende kunstenaar uit een drietal ontwerpen die door de werkgroep “Kunstuiting Loovelden” waren geselecteerd.
  • De Mieke Bles kunstprijs 2020 werd uitgereikt. De winnares exposeert haar werken in de hal van het gemeentekantoor.
  • De Commissie Omgevingskwaliteit bracht advies uit over een aantal plannen. Daarnaast adviseerde de commissie over de landschappelijke inpassing van het A-15-traject Bemmel-Pannerdens Kanaal).
  • We rondden de actualisatie van de archeologische beleidskaart af. Dit is een actualisatie van die van 2009. We legden deze voor aan de historische kringen voor een reactie.

Bibliotheek (doel 1)

  • Het bibliotheekbeleid 2017-2020 werd met een jaar verlengd. Het nieuwe bibliotheekbeleid gaat onderdeel uitmaken van de cultuurnota.
  • We werkten aan de voorbereiding voor de verhuizing van de bibliotheek Gendt naar Sociaal Cultureel Centrum de Leemhof.
  • Met de bibliotheek spraken we af om een verhuizing van de bibliotheek Bemmel pas te starten na afronding van de verhuizing in Gendt.
  • We zagen het ledenbestand verder teruglopen. Het huidige ledenaantal was in 2020 9.250 leden (2019: 9.734, 2018: 10.022). In het hele werkgebied van de Openbare Bibliotheek Gelderland-Zuid daalde het aantal leden (2,9%). Dit ligt in het verlengde van het landelijk gemiddelde en wordt voor een deel veroorzaakt door de veranderende functie van bibliotheken. Ook kan het een nasleep zijn van de tariefsverhoging per 1 januari 2020. Daarnaast heeft COVID-19 dit jaar waarschijnlijk ook effect gehad. De daling in Lingewaard is echter hoger (5,2%) dan in de regio. Dat kan, naast bovenstaande redenen, ook komen door het schonen van de database van “slapende” leden.

Groen en (openlucht) recreatie (doel 1 en 5)

  • In het kader van het project Lingewaard in het Groen deden bewoners van in totaal 40 erven in het buitengebied mee aan het vergroenen van hun erf. Het gaat hierbij om houtsingels, hoogstamfruitbomen, struweelhagen en knotbomen als erfbeplanting.
  • Tijdens de boomfeestdag werden ruim 4.000 stuks inheems plantmateriaal aangeplant. Bij renovaties in de gemeente plantten we circa 1.500 stuks inheems plantmateriaal aan.
  • Verschillende agrariërs deden mee aan het akkerrandenproject. Samen met gemeente Overbetuwe brachten we een folder over de bloemrijke akkerranden uit. Door het volgen van een speciaal opgestelde fietsroute konden recreanten de ingezaaide akkerranden bekijken.
  • Om de biodiversiteit te vergroten werden verschillende initiatieven uitgevoerd. In de Zilverkamp werden, als onderdeel van de revitalisering, veel plantvakken omgevormd van saai gemeenteplantsoen naar bloeiende vaste planten en heesterborders. Rondom het gemeentehuis legden we een prairietuin aan. Bij veel renovatievakken verspreid door de gemeente kozen we voor bloeiende borders. Op enkele plekken plantten we op verzoek van inwoners bloembollen.
  • In de Zilverkamp en in Bemmel (Tuinlaan) startten we met de uitwerking van het speelruimteplan. We legden nieuwe speelplekken aan de Sportdreef, de Dullert, de Kolk en het Mariaplein in Huissen aan.
  • Ten behoeve van de reststroken schreven we alle adressen in Haalderen, Gendt, Doornenburg en Angeren die gemeentegrond huren of in gebruik hebben, aan. Bij 70 adressen verkochten we grond. Op 26 plaatsen was sprake van verjaring. De netto opbrengst was € 76.737. De afwikkeling van de grondtransacties verliep trager. Oorzaken hiervan zijn:
    • terughoudendheid bij sommige inwoners door financiële onzekerheid door de COVID-19 crisis;
    • inzet van capaciteit om de verkoop van gronden grenzend aan park Holthuizen in Huissen af te handelen.
Deze pagina is gebouwd op 06/22/2021 13:15:49 met de export van 06/22/2021 13:00:14