7. Volksgezondheid en milieu

Wat hebben we gedaan?

Wat hebben we gedaan?

Publieke gezondheid (doel 1 en 2)
Sinds maart veranderde COVID-19 de prioriteiten. De bestrijding van de pandemie had de hoogste prioriteit. Desondanks lukte het toch om veel van het reguliere programma volksgezondheid uit te voeren, beperkende maatregelen vroegen om aanpassingen.

  • De valpreventiecursus voor senioren (In Balans) zetten we voort. Waar mogelijk/nodig was dat in kleinere groepen of in grotere ruimten.
  • Het aantal deelnemers GO! Gezond Onderweg steeg, ondanks de pandemie, tot bijna 70 (doel was 125 jeugdigen). Op diverse scholen is de lesmodule gezonde leefstijl uitgevoerd. De GO! sportgroep trainde veelal buiten door.
  • Met de beide verloskundigenpraktijken en de ketenpartners verbeterden we de inhoud en vorm van de prenatale voorlichtingsavonden. Door een verbeterde samenwerking vergrootten we de toegankelijkheid voor aanstaande ouders. Ook zorgden we dat de avonden digitaal gehouden konden worden.
  • De contactmomenten jeugdgezondheidszorg in reguliere of aanvullende zorg (zoals Stevig Ouderschap of Voorzorg) zetten we voort. Waar noodzakelijk fysiek (o.a. vaccinaties) en waar mogelijk via digitale gesprekken.
  • Op zowel het primair - als het voortgezet onderwijs lichtten we (online) voor over de gevaren en gevolgen van alcohol- en drugsgebruik. Helaas waren er geen voorlichtingsavonden aan ouders/verzorgers.

Door het geven van aandacht aan landelijke campagnes (alcohol/drugs) bereikten we naast jeugd ook volwassenen. Ook stelden we een vernieuwend preventie- en handhavingsplan alcohol 2021-2024 vast. Dat sluit aan op de ambities van het Nationaal Preventieakkoord.

  • Het percentage aanrijtijden van spoedeisend ambulancevervoer, binnen de 15-minutennorm ter plaatse, was 89,7 % (betreft het eerste halfjaar 2020 voor geheel Lingewaard). We monitorden opnieuw actief. Bij de Regionale Ambulance Voorziening VGGM brachten we het belang van het halen van de normen op woonkernniveau bestuurlijk onder de aandacht.
  • We organiseerden een succesvolle startbijeenkomst Coalitie Kansrijke Start (samenwerking zorgprofessionals medisch en sociaal domein voor een betere start voor alle baby’s en gezinnen).
  • We startten de voorbereidingen voor het Lokaal Preventieakkoord ‘Samen voor een Gezond Lingewaard’.

Riolering en water (doel 3 en 4)

  • Bij veel projecten en reconstructies scheidden we regen- en huishoudelijk afvalwater van elkaar. Waar mogelijk koppelden we het regenwater direct bij de nieuwbouw al af en voerden dit af naar sloten, vijvers of de bodem.
  • We voerden klimaatgesprekken en haalden informatie op voor onze Lokale Klimaatadaptatie Strategie (LAS). Door COVID-19 is de LAS met het uitvoeringsagenda met een half jaar vertraagd.
  • In de wijk 't Zand in Huissen en de Nijmeegsestraat in Gendt startten we met de verbetering van de riolering. Ook daar scheidden we afvalwaterstromen en koppelden we regenwater af.

Zie ook de paragraaf Kapitaalgoederen onder: Rioleringen

  • Het project Operatie Steenbreek Lingewaard startte en daarmee vervangen we de komende jaren veel (particuliere) verharding door groen. Regenwater verdwijnt niet meer via de bestrating in het riool, maar in de bodem.

Huishoudelijk afval (doel 4)

  • We startten met de verlaging van de frequentie van de restafval inzameling naar eens per vier weken. De hoeveelheid restafval daalde en andere gescheiden stromen namen toe. Het zwerfafval (inclusief afvalbakken op straat) nam met bijna 10% toe.

In het centrum van Huissen wordt op vrijwillige basis sinds december omgekeerd ingezameld (restafval naar verzamelcontainer en niet meer huis-aan-huis ophalen).

  • We plaatsten extra GFT-zuilen, vooral bij hoogbouw.

In de zomermaanden zamelden we wekelijks GFT in: de stankoverlast verminderde en de kwaliteit van en de hoeveelheid GFT nam toe.
Op bijna 100 locaties hangen haken voor het gebundeld aanbieden van  Plastic-Blik-Drankkartons (PBD). Extra aanvragen honoreren we na een positieve toets.

  • De communicatie richtten we in het voorjaar vooral op aanpassingen vanwege de nieuwe inzamelaar en de beperkingen door COVID-19. Hierdoor kwamen we niet toe aan interactieve communicatie via social media over gedragsverandering en de start van het inwonerspanel.

De verbetering van de afvalapp droeg bij aan snellere informatievoorziening en meer service voor onze inwoners. Het gebruik van de app en de tevredenheid hierover nam toe.

  • Inwoners konden hun luiers en incontinentiemateriaal kwijt op 22 locaties in de gemeente. Onder meer bij kinderdagverblijven van de Skar, de Linge en op de milieustraten. De start was roerig omdat niet iedereen zich op de gewenste manier ontdeed van het afval. Dat vroeg om veel communicatie en soms aanpassing van aanbiedmomenten.

Na een zorgvuldige beoordeling zetten we 88 extra (restafval)containers uit voor medisch incontinentiemateriaal.

  • Elf bovengrondse afvalinzamelcontainers vervingen we door ondergrondse containers.

Energietransitie (doel 4 en 5)

  • Op gemeentelijk vastgoed legden we 3.274 zonnepanelen (maximale opbrengst 971.932 kWh per jaar).

We verduurzaamden 15 eigen gebouwen naar tenminste energielabel B.
We kozen er voor om vanaf 2021 te gaan werken met de CO2-prestatieladder zodat inzicht ontstaat waar de emissies ontstaan. U stelde in mei 2020 als ambitie vast om, binnen tien jaar na afronding van het accommodatiebeleid per kern, alle gemeentelijke accommodaties energieneutraal te hebben.

  • De concept omgevingsvergunning Caprice lag ter inzage. De volledige gemeenteraad stemde hiermee in en gaf een concept verklaring van geen bedenkingen.

We deden een unieke proefboring naar de potentie van Hoge Temperatuur Opslag (HTO). De resultaten hiervan volgen in het voorjaar van 2021.
We onderzochten de kansen voor duurzame warmtebronnen zonthermie en aquathermie. Deze kansen liggen in de Zilverkamp in Huissen en de kern Doornenburg.

  • Voor de (wijk)uitvoeringsplannen warmtenet Zilverkamp verleende het Rijk een proeftuinbijdrage van € 4,15 miljoen. Het Rijk honoreerde slechts 1/3 deel van alle ingediende aanvragen.

We zijn gestart met het ontwikkelen van plannen voor de tuinbouw en de Zilverkamp.
Het programma NEXTgarden verlengden we met een jaar. Daarmee is er ruimte om de strategische koers tot 2030 te bepalen.

  • In 2020 startte de bouw van de snoeihout gestookte biomassacentrale. In het tweede kwartaal van 2021 is deze bouw gereed.

Meer (achtergrond)informatie over duurzaamheid is te vinden in de paragraaf duurzaamheid.

Begraven
We startten met een nieuwe digitale begraafplaatsadministratie. Verlopen grafrechten zijn er nog bij 5,5 % van de graven (Huissen: 218x, Bemmel 15x, Gendt 33x). Dit was op 1 januari 2020 nog 8,3%

We zetten onze inhaalslag op verlopen grafrechten voort door:

  • Eerst bij elk graf, waarvan rechthebbenden niet reageerden op aanschrijvingen, bordjes te plaatsen.
  • Bij ontbreken van een reactie binnen één jaar na plaatsing van het bordje de grafbedekking te verwijderen.

Op de begraafplaatsen de Teselaar en de Hoeve plaatsten we een (extra) verzamelgraf. Daarin zetten we de stoffelijke resten bij uit graven die we ruimden.
Er waren 47 uitvaarten, 5 bijzettingen van een urn en 4 asverstrooiingen. Het aantal verlengingen van grafrechten was ongeveer 120 stuks.

Deze pagina is gebouwd op 06/22/2021 13:15:49 met de export van 06/22/2021 13:00:14