Artikel 11 van het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) schrijft voor dat gemeenten beleid moeten formuleren over de weerstandscapaciteit en de risico’s. Tweemaal per jaar geeft de gemeente een oordeel over de toereikendheid van het weerstandsvermogen. Dat doen we via de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing in de gemeentebegroting en de jaarstukken. De weergave van de risico’s betreft altijd een peilmoment van de op dat moment aanwezige risico’s. Voor de jaarrekening 2020 is dit peilmoment 31 december 2020.
Het weerstandsvermogen geeft de mate aan waarin de gemeente financiële en budgettaire tegenvallers kan opvangen, zonder direct beleid aan te passen. Het weerstandsvermogen wordt berekend door de benodigde weerstandscapaciteit (de risico's) af te zetten tegen de beschikbare weerstandscapaciteit (de middelen).
Als ondersteuning bij de doorontwikkeling van het risicomanagement wordt gebruik gemaakt van de software van LIAS. Deze software biedt nu ook de mogelijkheid van een Monte Carlo simulatie op basis van de inschatting van de kans en het verwachte financiële gevolg van de risico’s.